201812.07
0
0

De jurist van de toekomst weet niets

by in Blog

Essay door Christiaan Alberdingk Thijm. Ze was de engel die over mijn schouder meekeek. De vrouw zonder wie het allemaal niet mogelijk was geweest. Ik noem haar Dieneke, maar dat is niet haar echte naam.

Het was 1998 en ik maakte een frisse start als advocaat-stagiaire bij De Brauw Blackstone Westbroek. Ook toen al het kantoor met de meeste juridische kennis per vierkante meter. Als noviet kende ik mijn plaats. Dat was de bibliotheek. Daar moest ik juridische raadsels oplossen die me toegefluisterd waren door partners en medewerkers. Ik zat er hele dagen, nachten soms. Als ik vertrok liet ik mijn spullen liggen om ze de volgende dag weer ongeschonden aan te treffen. Rondom mijn plek lagen handboeken, tijdschriften, een jurisprudentiebundel, stukken uit de parlementaire geschiedenis – puzzelstukken die tezamen in verkorte vorm een notitie zouden opleveren. Die bibliotheek was als een dichtbegroeid bos. Mijn taak was het om de juiste bomen te vinden. Ik voelde me vaak verdwaald, daar in de bibliotheek. En dan was daar Dieneke, die met een heldere toorts de juiste weg bescheen. Dieneke was de bibliotheek medewerker van De Brauw Blackstone Westbroek.

Knowledge advisor

Ik denk niet dat ze nog bestaan, bibliotheek medewerkers. Op LinkedIn zag ik dat Dieneke na haar tijd bij De Brauw bij een groot internationaal kantoor is gaan werken, waar zij Head of Library and Information Services werd genoemd. Die toevoeging Information Services vind ik mooi. Tegenwoordig werkt ze bij weer een ander groot kantoor. Daar heet ze Knowledge advisor. Van bibliotheek medewerker naar Knowledge advisor, dat geeft denk ik goed de ontwikkeling weer die we in de juridische dienstverleningdoormaken, de advocatuur in het bijzonder. Bij “knowledge” gaat het om kennis én kunde. Het vergaren van kennis is niet langer van doorslaggevend belang, vooral de manier waarop je die kennis in de praktijk kunt toepassen.

Hete aardappel

Mijn kantoor heeft nog wel een ruimte die we bibliotheek noemen. Er staan zowaar boeken in. Maar sinds de verhuizing vorig jaar heeft nog niemand het op zich genomen de boeken te rubriceren, catalogiseren en op de juiste plek in de kasten te zetten. Ik mag het van mijn partners vast niet zeggen, maar het is er een puinhoop. Bij ons partneroverleg komt het af en toe ter sprake. Wie neemt die klus op zich? De hete aardappel wordt snel doorgeschoven.

We staan aan de vooravond van een ontwikkeling die het vinden van antwoorden op juridische vragen revolutionair zal vereenvoudigen.

In 2011 won Watson de Amerikaanse spelshow Jeapardy. De supercomputer van IBM.

Lees verder op Advocatie

Christiaan Alberdingk Thijm is advocaat-partner van het advocatenkantoor Brandeis te Amsterdam.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.