De kracht van goed luisteren, snel reageren en de kunst van het overtuigen. Dit deel van de Pleittraining is gericht op het helder, overtuigend en effectief spreken en weerleggen van argumenten in pleidooien. Inlevingsvermogen. Hoe weerleg je argumenten van de opponent? Welke argumenten gebruik ik wel en welke niet? Hoe anticipeer ik op zwaktes in mijn zaak? Hoe reageer ik effectief in tweede termijn? Met welke technieken geef je je argumenten meer overtuigingskracht? Een krachtige voordracht: welke kleine verande­ringen verdubbelen de impact van uw betoog? Scherp reageren op lastige vragen van de rechter en wederpartij.

Werkvorm:
Instructie over het Oxford of Lagerhuis debat als oefenvorm, korte handreiking in theorievorm, Oxford of Lagerhuis debatten met veel ruimte voor oefening en individuele feedback, terugkoppeling naar de normale pleitpraktijk.

Leerdoelen: Snel kunnen reageren op aanvallen, reageren in tweede termijn. Lijn vasthouden en eigen standpunt overeind kunnen houden ook onder pressie. Structureren van een betoog. Samenvatten en analyseren van een betoog en weerleggen in één minuut (resp. zeer korte tijd). Handvatten kunnen toepassen voor snelle analyse van het pleidooi van de opponent. Korter, duidelijker en aantrekkelijker formu­leren.  Maximale over­tui­g­ings­kracht. Adequaat reageren is te leren! Hierbij gaat het om de kunst inhoudelijk sterke bijdragen nauw­keurig, to the point, snel, maar ook aantrekkelijk en pakkend te kunnen formuleren. De feedback zal per persoon op een constructieve en positieve manier worden gegeven, zodat elke deelnemer zich in het volgende debat optimaal kan verbeteren.

Duur training: De training duurt één dagdeel (een ochtend of een middag). Begin en eind van de debattraining kunnen in overleg met het advocatenkantoor worden vastgesteld.