202001.10
0
0

“Ben ik in Beeld”, nieuw boekje over online (thuis) werken

Gijs Weenink, PleitAcademie trainer en bekend debatexpert (via zijn Debatacademie) heeft zich ook danig verdiept in het online vergaderen, presenteren en overleggen. Samen met Richard Engelfriet heeft Gijs een boekje geschreven over de nieuwe online werkomgeving, “Ben ik in beeld?”

Fysiek vergaderen wordt een uitzondering – althans nog voor een aanzienlijke periode. In het boek wordt aan de hand van 12 stellingen het landschap verkend over online vergaderen, presenteren en discussiëren (en wat ons betreft ook online pleiten) en wat er voor nodig is om het tot een aangename en productieve ervaring te maken. Over de thuiswerkplek, de duur van een online vergadering of presentatie, de kunst een tot de verbeelding sprekend webinar te houden, over de vraag of eenieder die deelneemt aan een online vergadering zich ook moet uitspreken, etc. (de auteurs geven het voorbeeld van McKinsey die in hun bedrijfscultuur bepaald hebben dat een consultant de plicht heeft om het te melden als hij/zij het ergens mee oneens is, zo dwing je mensen om zich uit te spreken). Over “vreemde ogen” als voorzitter van een lastige vergadering of juist iemand uit de organisatie.

Leuk is ook stelling 9, ”een goede online vergaderaar neemt acteerlessen”, over de impact van een camera, kijk ik recht in de camera en wanneer niet of blijf ik naar mijn pc toetsenbord kijken. Veel valt van acteurs te leren over de uitdagingen voor een camera te moeten presenteren of pleiten.

Tot slot de vraag hoe je de “smeerolie” van een vergadering die bij een fysieke bijeenkomst plaatsvindt (het sociaal element) toch bij een online bijeenkomst kunt introduceren (stelling 10: “een goede online vergadering open je met een gedicht”) en de stelling of er een “stoorsanctie” moet komen (de jongste dochter die met een afgezakte luier door het beeld loopt of de kat die op het toetsenbord een onbegrijpelijke rits aan letters produceert. Allemaal leuk beschreven alledaagse zaken die óf ergernis opleveren óf juist tot een geslaagde online bijeenkomst leiden.

De auteurs laten bij elke stelling de voor- en tegenstanders aan het woord een komen met praktijk gevallen en goede tips. Voor eenieder die in de corona tijd vaak ZOOM, Teamviewer of andere online vergadersoftware gebruikt. Leerzaam, geestig en instructief. Het lezen waard (kost je max een lange koffiepauze).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.