201919.03
0
0

Verplichte Rechtsgebiedenregistratie

Vanaf begin 2019 is het vernieuwde rechtsgebiedenregister van de NOvA in werking getreden. Elke advocaat moet zich na de stage en zodra tien opleidingspunten per rechtsgebied zijn behaald inschrijven in het “Rechtsgebieden register“. Advocaten dienen zich te registreren op minimaal één en maximaal vier van de 33 hoofdrechtsgebieden. Bij sommige hoofdrechtsgebieden is een onderverdeling gemaakt op sub-rechtsgebieden die advocaten kunnen aanvinken als zij daarvoor specifieke kennis hebben. Dat kan alleen als ook het hoofdrechtsgebied is aangevinkt.

Het rechtsgebiedenregister is volgens de Orde van Advocaten een belangrijke objectieve maatstaf om de kwaliteit van de advocatuur handen en voeten te geven, zowel in het belang van de advocaat als van de rechtzoekende. Het register biedt de rechtzoekende houvast bij de keuze voor een advocaat die bij zijn hulpvraag past. De rechtzoekende weet zo precies welke advocaat bekwaam is op een specifiek rechtsgebied.

Voorwaarde voor registratie is dat de advocaat tien opleidingspunten per rechtsgebied heeft behaald en ieder volgend kalenderjaar haalt. De eerste registratie kan direct nadat in 2019 de benodigde opleidingspunten zijn behaald, maar moet uiterlijk voor 1 maart 2020 gerealiseerd zijn.

PleitAcademie biedt trainingen aan waardoor opleidingspunten kunnen worden behaald. Zodra de advocaat de benodigde opleidingspunten punten heeft behaald kan registratie in het Rechtsgebiedenregister plaatsvinden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.